Next Previous Contents

2. Installatie

2.1 Bronnen voor GnuPG.

De officiele download site is: GnuPG Homepage. Daar zijn ook links naar mirror sites te vinden.

Vanwege juridische beperkingen is het niet teogestaan om GnuPG te downloaden van servers in de USA. De USA legt export beperkingen op aan cryptografische software. Daarom is PGP altijd beschikbaar in een internationale en een nationale (voor de USA) versie. Voor de internationale versie van de software is de source code geexporteerd in afgedrukte vorm, als een boek. Deze versie is in Europa (Oslo) gescand. Meer informatie hierover is te vinden op Internationale PGP Homepage. De internationale versie mag wel in de USA geimporteerd worden maar mag daarna niet meer geexporteerd worden.

Als je al een versie van PGP of GnuPG geinstalleerd hebt, doe je er natuurlijk verstandig aan de handtekening van de file te controleren (zie Handtekeningen).

2.2 Configuratie

GnuPG is verkrijgbaar als een Debian pakket, een RPM pakket (Redhat Package Manager) of in source code. Met de nieuwste Redhat distributies wordt GnuPG meegeleverd. Gebruik dit commando om te controleren of GnuPG op je systeem is geinstalleerd:

rpm -q gnupg

De paketten zijn geinstalleerd als binaire files voor Linux. Wanneer je GnuPG voor een ander platform nodig hebt, zul je het zelf moeten compileren. Het wordt dan natuurlijk gewaardeerd als je installatie methoden voor een ander platform aan het publiek beschikbaar stelt.

Aangezien de ontwikkeling voor het leeuwendeel op Linux (x86) plaats vindt, is de vertaling naar andere systemen vaak wat problematisch. De actuele lijst van operating systems die GnuPG ondersteunen is te vinden op de GnuPG Homepage. Hieronder is een methode beschreven om GnuPG vanuit een source tar-ball te installeren. Deze methode is redelijk platform onafhankelijk.

Pak de tar-ball uit met het commando:

tar xvzf gnupg-?.?.?.tar.gz

Ga na het uitpakken naar de directory waar de source code in staat. Type dan:

./configure

Hierbij zou niets bijzonders moeten gebeuren. Met

./configure --help

kun je de beschikbare opties voor het compileren bekijken. Als er problemen optreden die betrekking hebben op de internationalisatie (GET text), kun je een versie gebruiken die met de source code meegeleverd wordt door middel van de --with-included-gettext optie of dit uitschakelen door de --disable-NLS optie te gebruiken.

2.3 Compileren

Hierna kunnen we de boel compileren door

make
in te typen. Dit zou zonder problemen moeten werken. Mochten zich toch problemen voordoen, onderneem dan de volgende stappen (in de aangegeven volgorde): Probeer eerst zelf het probleem op te lossen (uiteraard door de beschikbare documentatie te raadplegen). Onderzoek dan of je probleem niet een bekende bug is (lees de BUGS file op http://www.gnupg.org). Vraag het vervolgens aan een bekende. Als je met deze stappen het probleem niet opgelost krijgt, stel dan een vraag op de GnuPG mailing list (zie Informatiebronnen). Als het probleem te maken heeft met directory paden, probeer dan een make clean, daarna configure en probeer opnieuw te compileren. Werkt dat ook niet, dan is het tijd om paniek te zaaien.

2.4 Installatie

Type nu:

make install
Om het programma en de man-pages naar de installatie directory te copieren. Als je de installatie directory bij ./configure niet veranderd hebt is /usr/local/share/gnupg/ de directory waar GnuPG geinstalleerd wordt. Je kunt deze directory vinden in de file options.skel.

Je kunt GnuPG als suid root draaien, zodat het programma draait met alle rechten van de superuser. Hiermee sluit je de mogelijkheid uit dat bepaalde delen van het programma extern opgeslagen worden en door iedereen gelezen kunnen worden. Het is mij echter niet mogelijk om dit risiko in te schatten. Echter, als je het programma met suid root draait moet je alert blijven op het gevaar van Trojaanse paarden. Een Trojaans paard wat met de rechten van de superuser draait kan in het gehele systeem schade aanrichten. Als je om deze of een andere reden er voor kiest om GnuPG niet als root te draaien, kun je de waarschuwing onderdrukken door de instelling no-secmem-warning in ~/.gnupg/options te zetten.


Next Previous Contents